Oooii.. evighetsprojekt

Posted: 2006-11-16 by Alvmarken in
0

Är det inte konstigt att ju närmare man kommer ett mål desto längre tid tar det att komma dit?
Har insett att när man sätter upp mål för ett projekt eller nåt annat så går det ganska fort att komma nära sitt mål men den sista biten tar alltid en evighet.

Ta vår köksrenovering som exempel. Vi började med en rätt omfattande renovering av vårt kök i våras (tror det var i maj) och hade som mål att vi skulle vara klara med allt i slutet av augusti.
Ju närmare vi kom augusti desto längre ifrån målet tycktes vi komma. Så när augusti väl var slut, hade vi nåt vårt mål? Nä, skulle inte tro det. Vi håller fortfarande på och nu är vi i mitten av november. Vad beror detta på kan man undra. Jag tror det är en kombination av flera saker.

1. Entusiasmen man känner i början av projekt tryter efter ett tag och övergår i nån slags apati och/eller pseudodepression (när man bryter ihop för minsta lilla motgång men snabbt repar sig efter att ha fått komplimanger eller glada tillrop).

2. Antalet saker att göra i projektet var betydligt fler än man först beräknade.
Fastän man räknat både med katastrofer och andra avbrott är de sällan i närheten av hur det blir i verkligheten. Om man räknar med att byta ut skåpinredning och det i värsta fall är restnoterat hos leverantören och beräknas ta några veckor längre slutar det oftast med att riva upp golv och göra om i husgrunden, och där i grunden hitta andra fel som gör att man måste anlita saneringsfirmor som ställer dit byggtorkar som ska stå och torka virke i 5-6 veckor innan man kan fortsätta, vilket så klart gör att det man ursprungligen räknade skulle ta max 6 veckor tar 6 månader.

3. Tiden det tar att göra små enkla saker står inte i relation till deras obetydlighet.
T ex att spika upp lister i ett rum kan ta flera år, medan att sätta upp en hel köksinredning går på nån dag.

4. När man är ovan med hantverksarbete tror man att verktyg, oavsett ålder och pris är desamma.
Så är inte fallet. Billiga verktyg från lågprisvaruhus är inte lika bra som riktiga proffsverktyg.
I fallet tid kontra verktyg verkar det vara så att billiga verktyg snabbare går sönder och behöver bytas ut (reparera är bara att glömma det är dyrare än att köpa nytt). Den tid det tar att åka och handla nya verktyg är förödande för alla fixa-hemmet-själv-projekt.
Gamla verktyg kan vara bra... om de är hela. En skruv-"bit" (dom där som är utbytbara) kan ställa till mycket problem när man drar sönder skruvskallar och får sitta och skruva ur de trasiga skruvarna med polygrip/hovtång. Mycket tidsödande.

5. Ju närmare målet desto snabbare går tiden.
I början av ett projekt har man ingen panik utan låter saker ta sin tid, vilket i praktiken innebär: man har ingen brådska alltså gör man inga fel.
När man närmar sig målet ökar stressen att hinna klart i tid och därmed, som ett brev på posten, kommer alla saker man gör att bli mer eller mindre fel. Som ett led i detta försöker man öka på sin dagsdos av projektarbete för att hinna mer. Fel, fel, fel. Det gör man inte. En dag eller två kanske man hinner med mer men efter några dagars intensivarbete (heltidsjobb på jobbet i kombination med heltidsjobb hemma) är man så slutkörd att man måste vila upp sig i en vecka.
Alltså har man i slutänden varken vunnit tid eller hunnit klart.

Jag ska försöka komma på fler orsaker (eller anledningar) till att projekt drar ut på tiden.
Nån av er kanske har några på lager eller har åsikter om mina ovanstående. Hör av er i så fall.

Twittra om detta

0 kommentarer: