Säga vad man vill om Kony och Invisible Children...

Posted: 2012-03-09 by Alvmarken in
0

Men Hanna Fridén är, i mitt tycke, snett ute när hon uppmanar folk att sluta sprida IC's "Kony-film".
Jag kan hålla med om att hon tycker att man ska vara kritisk vid den här typen av kampanjer, men det är skillnad på att vara kritisk och att uppmana folk att inte sprida information.
Man ska väl alltid vara kritisk och granska fakta?

Sen tycker jag att Hanna själv bör granska fakta innan hon skriver saker som "Ytterst, ytterst lite av deras verksamhet går till skoluppbyggnad med mera. Det är väldigt enkelt som organisation att ge de flesta pengarna till militär, sedan lägga pyttelite på exempelvis skoluppbyggnad och sedan säga: “Titta! Vi gör det här!” och det är ingenting jag köper. I så fall ger jag hellre pengar som donerar stora mängder pengar till den typen av verksamhet. Att lite pengar går till skoluppbyggnad rättfärdigar inte hur mycket pengar det är som går till krigsfinansiering."

Ur finansrapporten från IC:  CENTRAL AFRICA PROGRAMS   $3,303,228    37.14%
I detta program ingår bland andra dessa program: Schools for Schools, Teachers Exchange , Legacy scholarship program. Så att säga att ytterst, ytterst lite går till skoluppbyggnad är väl inte helt korrekt.
Kanske inte att man bara bygger skolor för pengarna, men visst går pengar till program rörande skolan?
Att organisationen skulle "ge de flesta pengarna till militär" vet jag inte heller var hon får ifrån. Det framgår inte nånstans i deras finsansrapport att de skänker pengar till den Ugandiska militären. Däremot står det att 25.98% ($2,310,488) går till "AWARENESS PROGRAMS" där jag antar att lobbying ingår. Att den amerikanska staten bidrar med militär expertis är nåt USA själva får stå för.
IC har väl egentligen bara gjort makthavarna uppmärksamma på att det finns saker att ta tag i.
Inte skickat pengar till militären i Uganda.

Av kommentarerna i Hannas blogg att döma är det uppenbart att detta berör, oavsett vad man tycker om både Invisible Children och Kony.
Jag stödjer både spridning av film och IC's mål, att få upp allmänhetens ögon kring den person som står som en av ett antal personer som eftersöks och har åtalats av ICC. Nånstans måste man ju börja och varför inte där?

Om man väljer att skänka pengar eller köpa nåt av IC är det upp till var och en att avgöra.
Men om man väljer att skänka pengar till någon som arbetar för att man kan fånga in och ställa till svars en person som gjort sig skyldig till en massa brott mot mänsklighet och annat hemskt, är det fel?

Invisible Children svarar på kritik:
http://s3.amazonaws.com/www.invisiblechildren.com/critiques.html

Killarna bakom IC svarar på kritik:
http://www.youtube.com/watch?v=6J2Pg1LL42k

The Guardian skriver:
http://www.guardian.co.uk/politics/reality-check-with-polly-curtis/2012/mar/08/kony-2012-what-s-the-story?fb=native

Rapport om läget i norra Uganda:
http://www.fas.org/sgp/crs/row/RL33701.pdf

Och avslutningsvis... själva filmen alla pratar om.
Titta och bedöm själva. Läs sedan på och avgör hur du vill göra.
http://youtu.be/Y4MnpzG5Sqc

Uppdatering: Vill man inte stödja Invisible Children kan man istället stödja Human Rights Watch, som också vill att Kony ska fångas in och ställas inför rätta. Följ #stopKony på Twitter.

Twittra om detta

0 kommentarer: