Skivbolagen skjuter sig själv i sank?

Posted: 2009-02-18 by Alvmarken in Etiketter: ,
0

Idag kunde man läsa intressanta kalkyler av IFPI's advokat angående hur mycket intäkter skivbolagen förlorat på grund av nedladdning från The Pirate Bay. Kan man räkna fram utebliven intäkt på grund av taskiga affärsmodeller också? Utebliven intäkt pga taskigt nyttjande av ny teknik? Utebliven intäkt pga artisters nya påfund, att starta egna bolag att sprida sin musik genom när de traditionella bolagen bara sitter och räknar på utebliven intäkt på grund av nedladdningar? Jag skulle nästan kunna sätta en slant på att de förlorat mer pengar genom att inte tänka i nya banor. Utnyttja den nya tekniken istället för att motarbeta den.

Jag skulle också nästan kunna sätta en slant på att de snarare får högre ROI (1) per artist sen det blev enklare att sprida musik via nätet. Jag menar, spridning av musik har blivit så mycket enklare att det nästan är omöjligt att värja sig från nya stjärnskott som poppar upp från ingenstans nästan dagligen. För några år sen var det näst intill omöjligt för band att få skivkontrakt, endast ett begränsat antal band per år kunde bolagen satsa på.

Nuförtiden låter man banden bygga upp en fanbase själva och stå för den initiala investeringen i tid och pengar. När sen bandet blivit stort nog online går skivbolagen in och försöker "köpa upp" talangerna. Då har ju bolagen redan fått en indikation på om banden/artisterna är värda att satsa på.

Men å andra sidan har jag svårt att tro att band av idag är lika intresserade av skivkontrakt som man själv var när man var ung. Alltså skivkontrakt där man binder sig till att leverera ett bestämt antal skivor under en bestämd tid för en bestämd summa pengar (där man dessutom oftast får överlåta upphovsrätten för sina låtar till skivbolaget eller dess förlag). Tekniken har gjort det så mycket enklare att spela in materialet själv och framförallt att sprida det till hela världen. Det behöver man inget skivbolag för numera.

Tänk på det skivbolag!

Billie The Vision And The Dancers (Rockbjörnens vinnare av årets Myspace-pris) är lysande exempel på att man kan lyckas själv, utan ett "skivbolag" i ryggen.
John Dunsö i bandet säger "Vi har byggt upp en lojal skara fans under lång tid utan att ha synts så mycket i media över huvud taget. Det här är ett bevis på att vi har nått ut ändå. Vi har ju skött allting själva ända från starten. Vi har vårt eget bolag, gör vår egen marknadsföring och allt sånt. Det är kul att se att det fungerat och gett resultat".
Applåder för ett väl genomfört grundarbete!

Mimikry har haft skivbolag förut men det har liksom inte tagit riktig fart. Förrän nu. Det började lossna lite på förra skivan, men med "Alderland" har man väldigt goda chanser att lyckas kommersiellt.
Såvitt jag vet har inte heller Mimikry något skivbolag utan sköter det mesta själv. Man spelar in materialet med egna medel, man hyr in demonproducenten Chips Kiesby med egna medel och man spelar in alla videos med egna medel (som man för övrigt kan kika på på deras hemsida eller på deras Myspace-sida).



1. Return on investment

Twittra om detta

0 kommentarer: