Lite mer frågor kring upphovsrätten...

Posted: 2006-06-03 by Alvmarken in
0

Sitter och försöker läsa igenom de artiklar och bloggar som följt nedstängningen av TPB. Intressant läsning i de flesta fall. Niklas på Kommenterat säger bl a:

1) Är det olagligt att publicera en tracker? Är det med andra ord olagligt att förmedla kontakt med någon som tillgängliggör ett upphovsrättsligt skyddat verk? Fundera kring frågan: det är intressant - antag att jag berättar att det går att få piratkopior på Gucciväskor i Gamla stan. Är detta då detsamma som intrång i immaterialrätten som vidhänger dessa väskor?

Det är än mer intressant att resonera kring detta i flera led: vad innebär det att länka till en webbplats som länkar till trackers? Om det är ett brott i ett led är det svårt att se att detta brott inte skulle ärvas i flera led. Och det i sig tycks ju närmast absurt - det skulle då bli omöjligt att ens för publicistiska ändamål länka till material på nätet som anses utgöra intrång i upphovsrätten - eller skulle kunna göra det. Skulle jag då kunna länka till Google?

Eller menar åklagaren att det som Piratebay har gjort är tillgängliggörande? Att PB tillgängliggjort genom att peka på någon som tillgängliggör? Det är en intressanta frågeställning även det – och en som verkligen skulle innebära en nytolkning av upphovsrätten i enlighet med en striktare syn.


Läs hela inlägget här. Läs förresten alla hans inlägg, de är bra och tänkvärda.

Så... en av mina frågor blir onekligen som en av Niklas: Skulle jag kunna länka till Google?
Kan Google räknas som en sajt som tillgängliggjort länkar till upphovsrättsskyddat material?
Googla på nån av de senaste biofilmerna och lägg till torrent så ska ni se... det finns gott om länkar att följa för att komma till de som verkligen delar ut filerna. Är Google därmed också en tracker om än i andra led?

Håller med Niklas och oändligt många andra att det ska bli intressant att se vilka rättsliga efterspel som följer denna härva.

Mer info om TPB-härvan finns här:
Anders Gardebrings blog. Fin lista över händelserna.
Oscar Swartz blog.
Copyriot
Patrick Strangs blog Suburbia
Pirazine

Peace, out!


Andra bloggar om: , , , , ,

Technorati technorati tags: , , , , ,

Twittra om detta

0 kommentarer: